Over mij

Ik ben mijn conservatoriumstudie begonnen in Hilversum met hoofdvak piano klassiek. De theorievakken solfège, harmonieleer en analyse sloot ik af bij de Nederlandse componist Tristan Keuris, die bij mij ook de interesse voor het componeren heeft gewekt.

Het tweede deel van mijn conservatoriumopleiding vervolgde ik aan het conservatorium van Maastricht waar ik studeerde bij Jean Franssen en Jean Antonietti. Van Antonietti leerde ik bovendien zangers en instrumentalisten te begeleiden. Tevens heb ik in Maastricht de vakken pianodidaktiek, lesmethodiek en algemene pedagogiek gedaan en haalde ik er mijn onderwijsbevoegdheid.

Vanwege een bredere interesse dan louter muziek, maar ook als aanvulling op mijn studie, volgde ik hierna aan de universiteit een cursus cultuurwetenschappen en een cursus expressionisme in literatuur, poëzie, film en muziek.

Tijdens mijn conservatoriumopleiding had ik al een bloeiende lespraktijk aan huis. Daarbij gaf ik naast pianoles ook theorieles. Na mijn afstuderen bouwde ik die praktijk uit, o.a. met groepscursussen.

Ook op ander muzikaal gebied werd ik toen meer actief. Zo heb ik veel solo piano optredens gedaan, zowel klassiek als entertainment en improvisatie. Via het impresariaat Vereniging van Amusementskunstenaars (het VAK), onderdeel van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond (NTB), speelde ik op allerlei podia, o.a. in restaurants, kunstgaleries, het kasteel Van Rhoon, het Utrechts filmfestival, het Spoorwegmuseum, congressen en ook op ‘bruiloften en partijen’.

In 1998 verzorgde ik in een vol Kurhaus in Scheveningen een kerstrecital. Voor ‘De Zaanlander’ (nu ‘Noordhollands Dagblad’) schreef ik in die tijd ook recensies van klassieke muziekuitvoeringen in de Zaanstreek. Tevens heb ik prima vista zangers begeleid bij audities voor de musical ‘Jack de Ripper’.

Ook was ik een aantal jaren op de weekendavonden vaste pianiste van het Holland Casino op het Leidseplein in Amsterdam en in Zandvoort.

Verder begeleidde ik amateurkoren en musici, heb ik liederen gecomponeerd, o.a. op teksten van Anna Enquist en Jan Rot (klik hieronder voor een fragment uit een ‘hertaling’ van Jan Rot op mijn muziek van ‘Het lentelied’ uit De Winterreise van Franz Schubert).

Lente lied

Vele jaren verzorg(de) ik de muziek tijdens en na kerkdiensten in ziekenhuizen en verzorgingshuizen zoals bijvoorbeeld in het AvL, De Die en De Ark in Amsterdam.

Met veel plezier – en ook tot plezier van leerlingen – gaf ik op verschillende middelbare scholen en muziekscholen muziekles en pianoles.

Ik heb ook een CD opgenomen, hoofdzakelijk bestaande uit stukjes van Johann Sebastian Bach uit de voor zijn vrouw geschreven bundel ‘Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach’ en uit zijn engelse en franse suites. De titel van de CD “First lessons in Bach” komt van Walter Caroll. Hij rangschikte Bach’s stukjes oplopend naar moeilijkheidsgraad. Elk stukje is een oefening van een bepaalde speeltechniek, zoals frasering, balans, ritme en muzikale expressie. Klik hieronder om een selectie [March Es gr. t. en Gavotte D gr. t] uit deze CD te horen.

March Es gr. t.
Gavotte g kl. t.